Hi! En welkom op mijn website. Ik ben Patrick, 34 jaar oud en al sinds 2009 actief als software engineer. In de loop der jaren heb ik verschillende rollen vervuld, van Team Lead en Tech Lead tot Scrum Master en Product Owner. Ik hou van het creatief oplossen van complexe vraagstukken en besteed graag extra aandacht aan de gebruikerservaring (UX).
Je vindt hier een mix van mijn projecten, inzichten en ideeën over front-end (React, Svelte, Tailwind) én back-end (Kotlin, Vert.x). Ben je benieuwd naar wat ik voor jou kan betekenen? Kijk gerust rond en neem contact met me op!
De Gemeente Amsterdam heeft de afvalinzameling overgenomen van het GAD toen Stadsgebied Weesp onderdeel werd van de Gemeente Weesp. Echter de Afvalwijzer van de Gemeente Amsterdam is erg onoverzichtelijk en biedt geen mogelijkheid om de momenten in je agenda op te nemen. Daarom heb ik het heft in eigen hand genomen en zelf een website gebouwd die die mogelijkheid biedt.
Voor dit project heb ik voor het eerst gebruik gemaakt van Vue.js en dit wordt gerenderd vanuit Vert.x Web' static handler. Vanuit de Vert.x backend haal ik een aantal REST API's van de Gemeente Amsterdam op.
Voor KLEILOKAAL, de keramiekstudio van mijn vrouw, heb ik de huisstijl ontworpen en ontwerp ik regelmatig nieuw drukwerk. Van posters tot kartonnen dozen. Dit doe ik met diverse ontwerpprogramma's. Daarnaast verbeter ik continu haar website en de bestelmodule voor cursussen en workshops.
KLEILOKAAL is de keramiekstudio van mijn vrouw. Voor KLEILOKAAL heb ik de huisstijl ontworpen en ontwerp ik regelmatig nieuw drukwerk. Van posters tot kartonnen dozen. Dit doe ik met Figma en Adobe programma’s als Illustrator en Indesign.
Daarnaast werk ik continu aan de (door)ontwikkeling van het boekingsplatform met wachtrij-systeem voor cursussen en workshops. Dit platform is nauw gekoppeld aan Shopify als CRM en voor het afhandelen van betalingen. Het platform is ontwikkeld in Kotlin met Vert.x, gebruikt PostgresDB als database en wordt via Gitlab CI gedeployed naar Digital Ocean.
Bij Infowijs begon ik als hoofdontwikkelaar met de uitdaging om het systeem van een eenvoudige proefversie naar een stabiel en schaalbaar platform te brengen. Ik voerde een nieuwe werkwijze in, waarbij het team efficiënter kon samenwerken, ook op afstand. Dit zorgde voor meer betrokkenheid en betere resultaten.
Daarnaast heb ik het ontwikkelingsteam uitgebreid, nieuwe mensen aangenomen en hen begeleid in hun werk en groei. Door goede samenwerking en kennisdeling hebben we de kwaliteit van het product steeds verbeterd en sneller ingespeeld op veranderingen in de markt.
Samen hebben we het oude technische systeem vervangen door een modern platform, waardoor alles beter en sneller werkte. Tot slot zorgde ik, samen met externe partners, dat de kosten laag bleven, terwijl het systeem meer dan 1 miljoen berichten per dag stabiel verwerkte.
Bij Infowijs ben ik gestart als Lead Developer, met als eerste grootste uitdaging het ontwerpen van een schaalbare architectuur om de organisatie uit een beknellende MVP-fase te halen. Daarnaast heb ik een fundamentele transformatie naar een remote agile werkwijze geïmplementeerd, gebaseerd op de scrum-methodiek. Hierdoor konden we efficiënter samenwerken en groeide de betrokkenheid van het hele team, ondanks de fysieke afstand.
In de daaropvolgende jaren heb ik me gericht op het uitbreiden van het in-house development team. Ik heb nieuwe ontwikkelaars aangenomen, ingewerkt en begeleid, waarbij ik zowel hun technische kennis als hun persoonlijke ontwikkeling stimuleerde. Dankzij deze focus op mentorschap en kennisdeling lukte het ons om als team de kwaliteit van het product continu te verbeteren en steeds sneller op veranderende marktwensen te reageren.
Bij Infowijs heb ik onder andere Kotlin, Vert.x en Postgres geïntroduceerd ter vervanging van het oude PHP/MySQL-platform. Het nieuwe microservice platform (draaiende op AWS ECS) verbond de nieuwe microclients (in React en React Native), waarin clients en authenticatie naadloos met elkaar integreerden.
In mijn rol als Tech lead heb ik de laatste jaren ook een intensieve samenwerking gehad met externe partners waardoor de kosten structureel laag bleven. Ik ben trots op het bereiken van een Infrastructure Cost Ratio (ICR) van ~4,5% ondanks intensief gebruik van AWS. Bij mijn vertrek verwerkte ‘Hoy’ stabiel ruim 1 miljoen berichten per dag – zonder storing.
In 2019 werd ik mede-eigenaar van Surprise!, een online video platform waarbij klanten met behulp van ansichtkaarten een persoonlijke video bij een kerstpakket konden voegen.
Via het platform, gebouwd in Kotlin / Vert.x, konden onze klanten persoonlijke video’s uploaden en deze laten afspelen in een volledig te customizen video pagina.
Als onderdeel van het in-house marketing team begon ik bij Xebia als Software Engineer voor de ontwikkeling van de websites van Xebia en Xebia Academy. Na een half jaar ben ik begonnen als Product Owner van het team waarbij ik de ontwikkeling van meerdere interne producten heb begeleid.
Binnen Greenhouse Group (nu WPP/GroupM) was ik verantwoordelijk voor de frontend ontwikkeling van LemonPI (nu Choreograph Create) en de uitbreiding van het ontwikkelteam.
Bij Usabilla heb ik o.a. meegewerkt aan de ontwikkeling van de nieuwe marketing site en de Usabilla applicaties. Destijds nog in Angular 1.x
Na de overname van Moop door Uber in 2014 ben ik gestart als Software Engineer bij Uber in Amsterdam. Hier ben ik voor het eerst met React in aanraking gekomen.
Bij iLost was ik als freelancer betrokken voor het ontwerpen van nieuwe elementen zoals de inlog-flow en de formulieren van lost en found. Deze ontwerpen en implementatie staat tot op heden nog steeds live.
Wil je meer informatie over mij ontvangen, vul dan onderstaand formulier in.
Omdat grafieken en statistieken leuk zijn, hier nog een lijstje aan hard en soft skills welke ik heb ingeschat hoe goed ik erin ben.